20 juta liter sehari untuk Tanjung Manis bermula Disember

Spread the love

SIBU, 1 Mac: Lembaga Air Sibu (LAS) kini sedang melaksanakan secara langsung pengambilan air sungai 20 juta liter sehari (MLD) untuk Sistem Bekalan Air Tanjung Manis yang terletak di Sg. Maaw Sibu.

Projek ini dilaksanakan bagi menyelesaikan kualiti air mentah bagi projek Bekalan Air Tanjung Manis, Fasa 1.

Perkara ini didedahkan oleh Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Datuk Julaihi Narawi semasa Lawatan Tapak projek itu hari ini.

Projek itu telah dianugerahkan kepada Hock Seng Lee Bhd, pada harga kontrak RM16.8mlm melalui tender terbuka.

Narawi berkata kerja-kerja pembinaan itu dimulakan pada 1 Julai tahun lepas dan dijangka siap pada 30 Jun tahun ini.

Keseluruhan perkembangan fizikal projek tersebut kini pada 70.43 % siap.

“Disebabkan impak pandemik Covid-19 dan kekurangan tenaga kerja (pekerja asing) yang timbul akibat pandemik itu, perkembangan pembinaan bagi pengambilan air sungai terus 20 MLD yang baharu adalah yang teruk terjejas mengakibatkan kelewatan kerja. Sehingga kini, kolam penyimpanan air pasang surut telah disiapkan mengikut jadual.

“Walau bagaimanapun, struktur berfungsi untuk struktur pengambilan, struktur empangan, dan tangki pemendapan tertangguh kerana kekurangan tenaga kerja,” katanya.

Bagi pengambilan air sungai terus baharu ini, beliau berkata skim penuaian air pasang surut dipilih berbanding pengambilan air mentah konvensional, kerana sifat pasang surut di Batang Rajang dan ketersediaan kawasan yang besar. tanah tanpa halangan.

Semasa air pasang, air mentah dari Batang Rajang akan melimpahi bendung konkrit bertetulang untuk mengisi kolam simpanan 65 juta liter (ML). Kolam simpanan ini mempunyai kapasiti yang mencukupi untuk pengabstrakan satu hari, walaupun semasa air surut. Kitaran mengisi kolam simpanan ini akan diulang setiap hari semasa tempoh air pasang.

Narawi menyatakan bahawa kapasiti pengambilan air mentah ini boleh ditingkatkan kepada 65MLD pada masa hadapan, dengan menggantikan pam dengan kapasiti yang lebih besar atau memasang pam tambahan sahaja, apabila perlu sebagai air permintaan di Tanjung Manis meningkat.

“Semasa operasi pengambilan 20MLD baharu, air mentah akan dipam dari kolam simpanan ke tangki pra-sedimentasi baharu yang dicadangkan, dari mana air mentah akan tertarik ke pegangam tangki simpanan di stesen pam penggalak sedia ada, yang terletak bersebelahan dengan pengambilan baru ini. Dari tangki penampung, air mentah akan dipam ke loji rawatan air Tanjung Manis untuk rawatan sebelum diagihkan untuk kegunaan domestik dan industri,” katanya.

Pada masa ini, permintaan air terawat di Tanjung Manis dan kawasan sekitarnya adalah sekitar 8.4MLD. Sumber air terawat sekarang adalah dari Loji Rawatan Air Bayong yang dikendalikan oleh JBALB Sarikei.

Sebaik sahaja Bekalan Air Tanjung Manis beroperasi, bekalan air terawat dari JBALB Sarikei ke Tanjung Manis akan dihentikan, dan bekalan air ke Tanjung Manis akan disalurkan daripada loji rawatan baru di Tanjung Manis.

Tambahnya projek itu disasarkan untuk mula membekalkan air ke Tanjung Manis sekitar penghujung Disember 2022. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.