Pusat Pemulihan Samarahan (PPS) dijenamakan sebagai Pusat Kecemerlangan OKU

Spread the love

KUCHING, 26 Januari : Pusat Pemulihan Samarahan (PPS) yang dibangunkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-4 kini melalui proses menaik taraf dan akan diberi penjenamaan semula sebagai Pusat Kecemerlangan OKU (Orang Kurang Upaya).

Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Komuniti, Dato Sri Fatimah Abdullah berkata, dengan adanya pusat berkenaan, ia akan menyediakan perkhidmatan pemulihan, termasuk rawatan perubatan dan latihan vokasional.

“Oleh itu, kita dapat menyediakan perkhidmatan yang kondusif dan agar mereka menjadi lebih produktif di samping boleh mengasah bakat yang ada.

“Seperti diketahui, atlet Paralimpik kita telah memenangi sukan sebanyak 13 kali, dan pada tahun ini kita menyasarkan supaya mereka menang untuk kali ke -15,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Sejambak Kasih, di sini hari ini.

Pada masa sama, beliau memberitahu, pusat itu juga akan menyediakan latihan kemahiran kepada golongan OKU kecuali OKU penglihatan dan OKU Mental.

Jelasnya, melalui kemahiran ini, pelatih yang telah tamat kursus akan dapat mengaplikasikan pengetahuan yang dipelajari untuk meningkatkan keupayaan berdikari dari segi sosioekonomi.

“Syarat kemasukan ke pusat ini adalah OKU yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat, berumur di antara 14 hingga 35 tahun dan tidak mempunyai penyakit yang berjangkit,” tambahnya.-TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.