PRN Sarawak: Perpecahan undi pembangkang beri kelebihan kepada GPS di Dudong

Spread the love

SIBU, 17 Dis : Persaingan lapan penjuru bagi merebut kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Dudong pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-12 (PRN12) dijangka memberi kelebihan buat Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Hal ini kerana calon parti pembangkang dan Bebas yang terlalu ramai akan memecahkan undi dalam kalangan mereka yang tidak mahu memilih GPS, sedangkan mereka yang memilih GPS pula akan memastikan ia meraih undi terbanyak bagi menyaingi pencabar.

Penganalisis politik Universiti Malaysia Sabah Profesor Madya Dr Lee Kuok Tiung berkata antara lima parti pembangkang yang memberi cabaran kepada GPS (tidak termasuk dua calon Bebas), DAP dan Parti Sarawak Bersatu (PSB) adalah yang paling dominan dalam meraih sokongan pengundi. 

“Secara umumnya, mereka yang propembangkang kini mempunyai pilihan untuk mengundi DAP atau PSB berbanding hanya DAP seperti dahulu. Dalam erti kata lain, PSB memberikan tentangan kepada DAP,” katanya kepada Bernama.

Menurut Lee, faktor calon GPS daripada Parti Demokratik Progresif (PDP) Datuk Seri Tiong King Sing yang disokong kuat oleh penyandang kerusi berkenaan Datuk Tiong Thai King dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) juga akan menyebabkan peralihan sokongan masyarakat Cina kepada gabungan itu.

“Bagi saya, Presiden SUPP Datuk Seri Dr Sim Khui Hian dan pasukannya telah melakukan usaha yang luar biasa untuk meyakinkan pengundi memilih Tiong King Sing dan saya kira masyarakat Cina akan mempertimbang hal ini,” katanya.

Untuk rekod, DUN Dudong adalah kerusi tradisi yang ditandingi SUPP tetapi telah diberikan kepada PDP pada pilihan raya kali ini.

Meskipun mengakui terkejut dengan perubahan itu, Dr Sim dilaporkan sebagai berkata mereka tetap menyokong Tiong demi memastikan GPS memenangi kerusi berkenaan.

Tiong, yang pertama kali bertanding di peringkat DUN, berdepan calon PSB Wong Hie Ping, Jane Lau Sung Yee mewakili Parti Bumi Kenyalang (PBK), Julius Enchana Jasper Ancho mewakili Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDSB), Paul Ling Fong (DAP) dan Josephine Lau Kiew Peng daripada Parti Aspirasi Rakyat Sarawak (Aspirasi).

Turut berentap melawan Tiong, yang juga merupakan Ahli Parlimen Bintulu, ialah dua calon Bebas iaitu Fadhil Mohamad Isa dan Engga Unchat.

Lee berkata berdasarkan pemerhatiannya di lapangan, Tiong juga merupakan calon paling digemari berbanding calon lain kerana perwatakan beliau yang agresif dan komited dalam menyuara dan menyelesaikan permasalahan rakyat.

Berbeza dengan calon lain, Lee berkata masalah utama mereka ialah kurang dikenali oleh masyarakat. 

Sementara itu, dalam kalangan pemimpin komuniti, perwatakan Tiong yang merendah diri telah berjaya menambat hati penduduk.

”Beliau tidak sombong, selalu pergi jumpa orang dan beri bantuan untuk tokong kami. Saya yakin beliau akan menjadi wakil rakyat yang baik sekiranya menang di sini (DUN Dudong),” kata Penghulu Salim, Ten Kim Loong, 63. 

Di lapangan, tinjauan Bernama mendapati Tiong telah memanfaatkan tempoh berkempen dengan menggunakan pelbagai platform untuk mendekati pengundi, antaranya media sosial seperti Facebook, kain rentang serta papan iklan yang dipaparkan dalam pelbagai bahasa iaitu Melayu, Cina, Inggeris dan Iban.

Meskipun tidak mengundang media dalam aktiviti kempennya, jentera Tiong sentiasa memuat naik gambar di Facebook yang menunjukkan beliau bertemu pengundi di rumah panjang Iban bagi menyelami permasalahan mereka.

Ini kerana DUN Dudong adalah antara kerusi subbandar di Sarawak yang dibenarkan berkempen secara bersemuka. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.