PRN Ke-12 Sarawak ; 10,548 anggota polis dan pasangan undi awal esok

Spread the love

KUCHING, 13 Dis: Seramai 10,548 anggota dan pegawai polis termasuk Pasukan Gerakan Am (PGA) dan pasangan akan mengundi awal pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Ke-12 Sarawak esok, bermula jam 7. 30 pagi sehingga jam 5 petang.

Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Mancha Ata berkata , proses undi awal itu akan berlangsung di 85 pusat mengundi awal dengan 111 saluran disediakan.

Katanya, antara pusat berkenaan termasuklah dewan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sarawak, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), rumah Persatuan Keluarga Polis (PERKEP), pusat sumber, bilik rekreasi, bilik mesyuarat dan sekolah.

“Seramai 5,522 orang petugas polis akan bertugas di setiap lokasi dengan setiap saluran akan dikawal ketat.

“Setiap zon juga telah dilantik seorang pegawai zon, khusus untuk memastikan keselamatan serta kelancaran pada hari mengundi awal esok,” katanya dalam satu kenyataan.

Antara pusat pengundian awal di Sarawak adalah Dewan Mess Pegawai Kanan IPK Sarawak, Dewan Makan 11 RAMD (Rejimen Askar Melayu Diraja) Kem Semenggo dan Dewan Serbaguna Kem Muara Tuang, Kota Samarahan.

Dalam perkembangan lain, Mancha berkata, sebanyak enam kompaun berjumlah RM31,000 telah dikeluarkan polis sepanjang tempoh berkempen bagi PRN Ke-12 Sarawak setakat semalam.

” Kesalahan-kesalahan yang dilakukan ialah berdasarkan Akta 342 (Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021),” katanya.

Ujar beliau, bagi tempoh 30 November sehingga 12 Disember, sebanyak 39 kertas siasatan telah dibuka.

“Selain itu, bagi tempoh 6 hingga 12 Disember 2021, sebanyak 1,837 permohonan bagi mendapatkan permit polis telah diterima dan diluluskan kepada calon-calon dan parti-parti yang bertanding di seluruh Sarawak,” katanya.

Beliau turut memberitahu, seramai 1,200 orang anggota polis memohon undi pos dan daripada jumlah itu, 705 permohonan telah diluluskan manakala selebihnya ditolak dan dikehendaki hadir untuk undi awal pada esok hari. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.