Bank digital bakal ubah infrastruktur perbankan di Sarawak – Abang Johari

By Bernama
Spread the love

KUCHING, 22 Nov : Pelaksanaan bank digital di Sarawak akan menyaksikan perubahan infrastruktur perbankan di negeri ini yang semakin berkembang dan memberi manfaat kepada rakyat terutama penduduk di luar bandar.

Ketua Menteri, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, pada masa ini kerajaan negeri masih menunggu kelulusan permohonan lesen bank digital daripada Bank Negara Malaysia (BNM).

“Kita telah memohon kepada Bank Negara untuk mewujudkan bank digital ini dan harap dapat dilaksanakan dalam masa terdekat,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Perkampungan Digital Tegas (TDV) di bawah Tabung Ekonomi Gagasan Anak Sarawak (TEGAS) di Taman Teknologi Tinggi Sama Jaya di sini, hari ini.

Beliau berkata , penerangan lanjut mengenai kriteria bank digital itu akan dimaklumkan sebaik sahaja permohonan tersebut diluluskan dan proses berkaitan BNM selesai.

“Kita tahu sekarang (bank yang ada) ialah bank konvensional yang menggunakan perbankan runcit iaitu secara bersemuka, tetapi masa depan nanti transaksi menggunakan digital diseliakan oleh Bank Negara, jadi kita perlu mengikut panduan Bank Negara.

“Ini yang memudahkan mereka di luar bandar untuk menjalankan transaksi tanpa perlu pergi ke bank seperti biasa,” jelasnya.

Terdahulu, Abang Johari dalam ucapannya berkata Sarawak berupaya menjadi lembah silikon di rantau ini menerusi TDV yang mempunyai kemudahan teknologi terkini dalam usaha menghasilkan produk daripada pelbagai sudut yang boleh dibawa ke peringkat antarabangsa.

Katanya, menerusi inovasi digital dan keusahawan yang dijalankan sejajar dengan polisi kerajaan, ia juga mampu menjana pendapatan Sarawak pada masa hadapan.

“Tempat ini akan menjadi makmal uji kaji menghasilkan proses dan produk dari sudut teknologi merangkumi komoditi atau barangan, malah harta intelek oleh peneroka tempatan atau antarabangsa yang boleh diguna pakai di pasaran global,” katanya. -TVS

Join our Telegram channel to get our news Alerts and highlights

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Karuna Web Design