RMK: Kerajaan bakal bina Institut Penyakit Berjangkit Malaysia tahun depan

Spread the love

KUALA LUMPUR, 27 Sept: Kerajaan Persekutuan bakal membina sebuah Institut Penyakit Berjangkit Malaysia di Bandar Enstek, Negeri Sembilan pada tahun hadapan.


Menurut Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pembinaan itu dibina menerusi Rancangan Malaysia Ke012 (RMK 12), yang bertujuan untuk mencegah penyakit, ketidakupayaan dan kematian akibat penyakit berjangkit.


“Kerajaan juga akan mengkaji semula keberkesanan sistem kesihatan sedia ada, dan dasar kesihatan negara akan dirangka bagi meningkatkan kesiapsiagaan mengurus penyakit berjangkit serta krisis kesihatan,”katanya.


Jelas Ismail Sabri lagi, kerajaan amat komited dalam memperkukuhkan sistem penjagaan kesihatan demi rakyat sekali gus mengenal pasti langkah proaktif bagi meningkatkan kesiapsiagaan hospital untuk mencapai nisbah 2.06 katil hospital bagi setiap seribu penduduk menjelang 2025.


Katanya lagi, beberapa fasiliti kesihatan akan dibina di seluruh negara dalam tempoh RMK12 sebagai tambahan.


“Kelengkapan dan peralatan kesihatan, termasuk keperluan unit rawatan rapi (ICU) akan ditambah dan dalam usaha untuk merapatkan jurang perbezaan fasiliti kesihatan bandar dan luar bandar, kerajaan akan membina dan menaik taraf klinik-klinik kesihatan di seluruh negara,”tambahnya.


Dalam pada itu, Pelan Hala Tuju Pembangunan Vaksin Negara sedang dimuktamadkan bagi memastikan negara ini mampu menghasilkan vaksin sendiri disamping persediaan menghadapi sebarang pandemik pada masa akan datang.

Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.