Nelayan dikhuatiri lemas selepas terjatuh ke laut

By Ezzah Syafiqah
Spread the love

KUANTAN, 9 Ogos — Seorang nelayan tempatan dikhuatiri lemas selepas dipercayai terjatuh ke laut semasa menangkap ikan pada kedudukan kira-kira 14 batu nautika timur Gebeng di sini, Sabtu lepas.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Pahang Laksamana Pertama Maritim Datuk Amran Daud berkata kehilangan Ishak Muda, 60, hanya disedari selepas bot pukat jerut yang dinaikinya tiba di Jeti Kompleks Kemunting di sini, pagi semalam.

“Tekong bot mendakwa mereka tidak melihat kelibat mangsa di jeti dan cubaan mencarinya di sekitar kawasan berhampiran juga tidak berjaya menyebabkan mereka berpendapat mangsa telah terjatuh ke laut. 

“Kali terakhir mangsa dilihat rakannya ialah semasa mereka berada di lokasi menangkap ikan pada sebelah malam,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini. 

Amran berkata operasi mencari dan menyelamat bermula pada 4 petang semalam namun ditangguhkan pada 7.30 malam ekoran cuaca gelap sebelum kembali bersambung pagi ini, melibatkan kawasan carian  seluas 35 batu nautika persegi.

— BERNAMA

Join our Telegram channel to get our news Alerts and highlights

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.