Langgar SOP: Empat Termasuk Pemilik Bistro Dikompaun

Spread the love
Gambar Hiasan

KUCHING (24 Mei): Seorang pemilik bistro dan tiga pelanggannya dikenakan kompaun selepas didapati melanggar Prosedur Operasi Standard (SOP) semasa pemeriksaan di premis di Jalan Song di sini, sekitar jam 3.15 petang semalam.

Operasi itu dilakukan oleh polis daerah untuk memantau kepatuhan masyarakat terhadap prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (CMCO) sekarang.

Pemilik bistro itu dikenakan kompaun sebanyak RM10,000, sementara pelanggannya iaitu dua lelaki dan seorang wanita  yang berada makan di premis itu, masing-masing didenda RM2,000.

Keempat-empat mereka berumur antara 38 dan 49 tahun.

“Walaupun terdapat peningkatan jumlah kes Covid-19 setiap hari, masih ada individu yang memandang ringan perkara ini dan sanggup mempertaruhkan nyawa mereka,” kata pemangku Ketua Polis Daerah Kuching Supt Merbin Lisa dalam satu kenyataan semalam.

Beliau memberi amaran kepada orang ramai bahawa polis tidak akan lagi berkompromi dengan tingkah laku yang salah tersebut, memandangkan perang negara terhadap Covid-19 kini semakin serius.

Sementara itu, sebanyak 70 kompaun telah dikeluarkan oleh polis daerah terhadap mereka yang didapati melanggar SOP, antara 17 dan 22 Mei.

Antara kesalahannya ialah kegagalan premis menggunakan aplikasi MySejahtera, kegagalan menulis butir-butir peribadi di buku log sebelum memasuki premis, kegagalan mematuhi jarak fizikal yang betul, dan kegagalan memakai topeng muka di tempat awam.

Merbin juga menunjukkan bahawa berdasarkan 22 pemeriksaan polis yang dilakukan di sekitar bandar dari 17 hingga 22 Mei, majoriti pesalah adalah lelaki iaitu sebanyak 52 orang, berbanding 18 pesalah adalah wanita.

Katanya, premis yang diperiksa merangkumi restoran dan kawasan awam utama.

“Penerbitan kompaun itu dibuat di bawah Peraturan Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Kawasan Lokal yang Terinfeksi) (No 4) 2021,” tambahnya.


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.